Aardwarmteproject Drachten gaat volgende fase in

Het aardwarmteproject Aardwarmte Drachten gaat de volgende fase in. Energie Beheer Nederland (EBN) en Shell Geothermie gaan samen met initiatiefnemer Bouwgroep Dijkstra Draisma het project verder ontwikkelen.

Mogelijk eerste gebouwen op aardwarmte in 2027

Eerst moet worden onderzocht of de ondergrond geschikt is, er voldoende warmtevraag is. Als vervolgens het aanvragen van de vergunningen en de aanleg van het warmtenet goed verlopen, zouden de eerste woningen en gebouwen in 2027 kunnen worden aangesloten op het warmtenet.

Een belangrijk project

De gemeente Smallingerland heeft een actieve rol in het ontwikkelen van Aardwarmte Drachten. Wethouder duurzaamheid van de gemeente, Maria le Roy, vindt het een belangrijk project: "We willen naar een aardgasvrije toekomst," verduidelijkt le Roy. "Vorig jaar hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar mogelijke alternatieve warmtebronnen. Warmte uit de bodem kan voor veel woningen en bedrijfspanden een goed alternatief zijn voor een cv-ketel die op aardgas gestookt wordt."

Hoe dieper, hoe warmer

Als je verwarmt met aardwarmte, wordt water de grond in gepompt en opgewarmd door de aarde. Hoe dieper, hoe warmer: per honderd meter wordt het water ongeveer drie graden warmer. Vervolgens wordt het weer omhoog gepompt en wordt met warmtewisselaars de warmte onttrokken aan het water. Daarna wordt het water weer naar beneden gepompt, om weer op te warmen. Er wordt dus geen water uit de grond gehaald.

Meer informatie over aardwarmte is te vinden op deze website. Ook is er een website van het consortium Aardwarmte Drachten. Deze is hier te vinden.