Bankhelpdeskfraude in omgeving Oost-Fryslân neemt toe

Stel: u wordt opgebeld door iemand die zich voorstelt als een medewerker van een bank. Hij vraagt om uw pincode omdat hij u anders niet kunt helpen met een acuut probleem. U geeft te goeder trouw de code, om er later achter te komen dat uw rekening is geplunderd.

Bankhelpdeskfraude

Dit is een vorm van bankhelpdeskfraude. Oplichters doen zich voor als bankmedewerkers en zijn op jacht naar pinpassen en bankgegevens. Daarvoor bellen ze u op, of komen ze aan de deur. Vaak zijn ouderen het slachtoffer van zulke fraude. Vaak winnen ze het vertrouwen van het slachtoffer omdat ze de beschikking hebben over persoonsgegevens of rekeningnummers.

Aantal meldingen groeit

Het aantal meldingen van bankhelpdeskfraude neemt toe. De politie ziet dat het aantal meldingen in de drie Noordelijke provincies de afgelopen weken toeneemt, ook in Smallingerland. Meerdere inwoners zijn al voor duizenden euro's gedupeerd.

Bankhelpdeskfraude voorkomen

U kunt voorkomen dat u opgelicht wordt door nooit 'bankmedewerkers' uw woning binnen te laten en nooit uw pinpas of pincode af te geven. Echte bankmedewerkers vragen nooit om uw pinpas, pincode of andere bankgegevens. Als u een oplichter aan de lijn of aan de deur krijgt, dan raadt de politie aan om direct het gesprek te beëindigen of de deur dicht te doen en vervolgens de politie te bellen.

Verdacht gedrag

De politie raadt daarnaast aan om scherp te zijn op verdacht gedrag. Daders zijn vaak jong en gedragen zich soms verdacht in straten, bij huizen of bij pinautomaten. Mocht u zulk gedrag opmerken, bel dan de politie met vermelding van zo veel mogelijk informatie, zoals een signalement en eventueel een kenteken.

Doe altijd aangifte

Bent u onverhoopt toch slachtoffer geworden, doe dan altijd aangifte. U hoeft zich niet te schamen dat u erin bent getrapt, want de oplichters gaan op slimme en doortrapte wijze te werk. Voor de politie is het belangrijk dat u aangifte doet, zodat ze goed in beeld kunnen brengen waar de oplichtingen plaatsvinden.