Feestelijke viering eerste paal nieuw zwemcentrum De Welle

Op woensdagmiddag 26 april 2023 gaf wethouder Pieter van der Zwan het officiële startsein voor de bouw van het nieuwe zwemcentrum De Welle aan de Sportlaan in Drachten. Het feestelijke moment werd bijgewoond door vele belangstellenden en betrokkenen. 

Werkzaamheden al volop aan de gang

Hoewel de werkzaamheden voor de bouw van De Welle al volop bezig waren, wilde de gemeente Smallingerland dit moment toch vieren met alle toekomstige gebruikers en betrokkenen. Direct na het besluit van de gemeenteraad en ondertekening van de opdrachten aan Bouwgroep Dijkstra Draisma en Pranger-Rosier Installaties BV, zijn begin februari de werkzaamheden gestart voor het bouwrijp maken van de grond. Inmiddels is de bouwput gegraven en zijn de eerste funderingspalen zichtbaar. Om de Sportlaan zoveel mogelijk te ontzien, is vanaf de Zuiderhogeweg een tijdelijke weg aangelegd voor het bouwverkeer. 

Duurzaam ontwerp

Het nieuwe zwemcomplex is zeer duurzaam ontworpen met veel slimme techniek, circulaire materialen en installaties. Toch wordt nog onderzocht of er aanvullende mogelijkheden zijn om de energiebehoefte verder omlaag te brengen, in verband met de huidige energiecrisis. Dit wordt voor de zomer nog behandeld in de gemeenteraad.

De bouw van De Welle is een belangrijk project voor de gemeente Smallingerland, omdat het zwemcentrum bijdraagt aan de sportieve en sociale ontwikkeling van de inwoners. Het nieuwe zwemcomplex zal naar verwachting begin 2025 in gebruik worden genomen.

Eerste paal De Welle

Foto: Sieta Stel