Smallingerland kleurt oranje tegen geweld tegen vrouwen

Gemeente Smallingerland zegt NEE tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij de internationale campagne Orange the World. Daarom kleuren van 25 november tot 10 december o.a. het gemeentehuis en de fonteinen oranje. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld

In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op deze dag en eindigt op 10 december. Dit zijn de '16 Days of Action' tegen geweld tegen vrouwen. 

"Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd" 

Dat is het thema van de campagne is dit jaar. Op dit moment meldt slechts 10% van de vrouwen het geweld bij een instantie. Daarom moet het geweld tegen vrouwen bespreekbaar worden. Dit is extra belangrijk geworden tijdens de pandemie. Het geweld achter de voordeur neemt toe, blijkt uit cijfers. 

Hulp vragen

In Friesland kan men anoniem om hulp en advies vragen bij Veilig Thuis. Niet alleen voor uzelf, maar ook als er zorgen zijn om iemand anders. Chatten kan (anoniem) via www.veiligthuisfriesland.nl, op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur. U kunt 24/7 bellen met de hulplijn van Veilig Thuis op 0800-2000.  Op de website geweldtegenvrouwenmelden.nl zijn zoveel mogelijk hulplijnen verzameld voor verschillende soorten geweld.