Tegemoetkoming energierekening via Tijdelijk Noodfonds Energie

Huishoudens met een relatief hoge energierekening kunnen vanaf nu terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023. Huishoudens kunnen de steun van het noodfonds aanvragen voor de hele periode.

Voorwaarden

De volgende huishoudens kunnen een tegemoetkoming van het Noodfonds krijgen:

  • Huishoudens met een inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat betekent dat het bruto inkomen per maand lager is dan € 2.980,- (alleenstaande) of € 3.794,- (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld.
  • Huishoudens met een eigen contract voor gas, stroom en/of stadsverwarming bij een energieleverancier. Het maakt niet uit bij welke energieleverancier. 
  • De energierekening voor gas en stroom is hoger dan 10 procent van het bruto inkomen voor huishouden met een inkomen tot 160 procent van het sociaal minimum, en 13 procent voor huishoudens met een inkomen van 160 tot 200 procent van het sociaal minimum. 

Via deze website kunt u een Noodfonds-check doen om te controleren of u in aanmerking komt voor de tegoedkoming. 

Aanvragen

De tegemoetkoming kan aangevraagd worden met een app via deze website. U kunt inloggen met uw DigiD. Vanwege het verschil in energierekeningen vanwege het prijsplafond per 1 januari 2023 dient u twee aanvragen te doen: een voor oktober 2022 tot en met december 2022 en een voor januari 2023 tot en met maart 2023. 

Meer informatie

Voor meer informatie over de tegemoetkoming van het Tijdelijk Noodfonds Energie gaat u naar deze website of belt u gratis met de Hulplijn Noodfonds op 0800-0550.

Het Noodfonds is een initiatief van energieleveranciers, de Nederlandse SchuldhulpRoute en SchuldenlabNL. De Rijksoverheid ondersteunt het Noodfonds.