Vanaf 1 februari betaald parkeren op Kiryat Onoplein

Vanaf woensdag 1 februari 2023 geldt op het hele Kiryat Onoplein en de Reidingweg (richting het zwembad) betaald parkeren.

Waarom betaald parkeren?

Ook op andere parkeerterreinen in het centrum van Drachten geldt betaald parkeren. De parkeerplaatsen in het centrum zijn als eerste bedoeld voor winkelend publiek. Betaald parkeren voorkomt dat de parkeerplaatsen de hele dag in gebruik worden genomen door niet winkelend publiek.

Ook worden sfeer en beleving steeds belangrijker in het centrum. Daarom willen we het centrum aantrekkelijker en groener maken. Het parkeerterrein De Markt is hier een voorbeeld van.

Op welke tijden geldt het betaald parkeren en wat is het parkeertarief?

Het betaald parkeren geldt van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 21.00 uur. Het parkeertarief is € 1,90 per uur met een maximum van € 8,00 per dag.

Parkeervergunning aanvragen als bewoner

Bent u bewoner aan het Kiryat Onoplein en heeft u een auto? Dan kunt u een parkeervergunning aanvragen. Dit kan met uw DigiD via het Digitaal Parkeerloket. U kunt kiezen uit drie mogelijkheden:

  1. Parkeren binnen een vergunninghouders-gebied. Dit kost € 42,00 per jaar.
  2. Parkeren op de parkeerterreinen Kiryat Onoplein, Vogelzang, Markt of Sander Israëlplein. Dit kost € 161,60 per jaar.
  3. Parkeren in een van de twee parkeergarages. Dit kost € 300,00 per jaar.

Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van een parkeervergunning? Bel dan naar de gemeente op telefoonnummer 0512 581 234.

Bezoekers van bewoners

Om uw bezoek te laten parkeren op het Kiryat Onoplein kunt u hiervoor een bezoekersparkeervergunning aanvragen. Dit kan met uw DigiD via het Digitaal Parkeerloket. Met deze bezoekersvergunning kunt u bezoek online aanmelden en bij vertrek afmelden. Uw bezoek kan maximaal 3 uur achter elkaar geparkeerd staan. De kosten van een bezoekersvergunning bedragen € 42,00 per jaar.

Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van een bezoekersparkeervergunning? Bel dan naar de gemeente op telefoonnummer 0512 581 234.

Parkeren bezoekers Zwemcentrum De Welle

Voor het parkeren door bezoekers aan het zwembad zijn de volgende mogelijkheden:

  1. Bezoekers zonder zwemabonnement (éénmalig bezoek). U kunt een gratis parkeerkaart met een dagstempel halen bij de kassa van Zwemcentrum De Welle. Leg deze kaart tijdens het parkeren achter de voorruit van uw auto.
  2. Bezoekers met zwemabonnement (zwemlessen maar ook verenigingen en huurders). U kunt een gratis vergunning halen bij de kassa van zwemcentrum De Welle. Deze moet tijdens het parkeren achter de voorruit van uw auto worden gelegd. De einddatum van geldigheid van deze vergunning is gelijk aan de einddatum van het zwemabonnement.

U kunt zowel met de parkeerkaart met dagstempel als met de vergunning parkeren op de Reidingweg bij het zwemcentrum.

Mogelijkheden om gratis te parkeren

Het blijft mogelijk om gratis te parkeren op een aantal plekken rond het centrum. Onder andere langs de Leerlooiersstraat en het Moleneind NZ (bij Dunlop), het parkeerterrein aan de Nachtegaalstraat, het parkeerterrein bij VV Drachten, de Singel, de Oliemolenstraat en de Opgang.

Monitoren

Om te voorkomen dat er op andere plekken in de nabijheid van het KO-plein overlast ontstaat door de invoering van betaald parkeren, controleren we de parkeerdruk in de omgeving. We voeren parkeertellingen uit en reageren op meldingen. Wanneer nodig nemen we in samenspraak met bewoners extra maatregelen.

Vragen

Heeft u vragen over deze verandering in het parkeerbeleid van de gemeente Smallingerland? Bel dan naar de gemeente op telefoonnummer 0512 581 234. Wij helpen u graag verder.