Voor het eerst stemmen slechtzienden zelf in Smallingerland

Stemmen is voor veel mensen een makkie. Je loopt het stemlokaal in, vult het stemformulier in, levert hem in en loopt fluitend weer naar buiten. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd: als je slechtziend of blind bent, is het een stuk ingewikkelder. Je moet hulp vragen, zodat je het juiste vakje inkleurt. Met als nadeel dat degene die je helpt, kan zien op welke partij je stemt.

Zelfstandig uw stem uitbrengen

Daarom heeft gemeente Smallingerland bij de aankomende provinciale en waterschapsverkiezingen van 15 maart een stemmal met soundbox beschikbaar. De precieze werking wordt in deze video uitgelegd. Maar het komt erop neer dat blinden en slechtzienden zelfstandig hun stem kunnen uitbrengen, zonder hulp van anderen. 

En dat is belangrijk, vindt ook Sietske de Vries, die erg slechtziend is. "Van dichtbij kan ik een klein beetje zien. Maar ik kan niet meer lezen." Toen haar man overleed, had ze niet meer iemand die ze het toevertrouwde haar stem uit te brengen. "Als ik ging stemmen, zei ik tegen de stembureaumedewerkers: jullie moeten mij even helpen. Ik wil op die partij en die persoon stemmen. Maar eigenlijk wil ik dat niet, dat iemand weet op welke partij ik stem."

Oogvereniging

Sietske de Vries is lid van de Oogvereniging, een belangenorganisatie voor alle mensen met een oogaandoening. Voorzitter van de Friese tak van de vereniging, Corrie Kool, vindt het ook belangrijk dat er nu een stemmal in Smallingerland is. "Volgens het VN-verdrag Handicap moet iedereen in Nederland overal aan mee kunnen doen. Dus het is eigenlijk best gek dat niet meer gemeenten een stemmal hebben." Volgens Kool hebben tot nu vooral de wat grotere gemeenten in Friesland een stemmal, zoals Heerenveen, Leeuwarden en nu dus Smallingerland. 

Toen Sietske de Vries hoorde van de stemmal, dacht ze meteen: die moet ook in Smallingerland komen. "Ik ben jaren bezig geweest om in Smallingerland een stemmal te krijgen." Ze stuurde talloze mailtjes naar de gemeente, om het onderwerp onder de aandacht te krijgen. En nu is het dus zover. "Na jaren zeuren van mij!" vertelt ze lachend. "Maar het is superbelangrijk dat je zelfstandig kunt stemmen. Als je niet meer goed kunt zien dan ben je afhankelijk. En dat wil ik niet, ik wil alles zelf kunnen doen."

Informatie 

De informatie over het stemmen met een stemmal op een rijtje:
•    Stemmen met een stemmal kan alleen op het gemeentehuis in Drachten
•    De provinciale en waterschapsverkiezingen zijn op 15 maart 2023
•    Breng als u gaat stemmen uw stempassen en een geldig legitimatiebewijs mee