Een dagje meevaren met De Grietman

Het is een zonnige dag als we meevaren met schipper Menno Tjeerdsma van pontje 'De Grietman' in de Veenhoop. Zijn werkdag begint om 10.00 uur en al gauw staan de eerste fietsers op dat tijdstip al te wachten om de overtocht te maken. Voor de coronatijd mochten er maximaal 40 mensen met fietsen tegelijk op de pont, maar door de coronamaatregelen lukt dat nu niet. Er moet natuurlijk voldoende afstand gehouden worden, waardoor men soms iets langer moet wachten. 

Schipper Menno

We varen naar de overkant en genieten van de prachtige omgeving. Het weidse water, de recreatiebootjes en de vrolijke mensen die van een drankje genieten op het terras van Hotel Restaurant Ie-Sicht. De meeste mensen die gebruikmaken van het pontje zijn een dagje uit, lekker even fietsen of wandelen, op je gemak en genieten! De overtocht duurt gemiddeld 2,5 minuut. Maar dit hangt wel van een aantal factoren af. Menno: 'Bij mooi weer varen we vaak rustiger. Mensen kunnen dan foto's maken en genieten van de overtocht. Bij slecht weer wil je liever zo snel mogelijk naar de overkant. Ook als het erg druk is en er wachtrijen staan, varen we sneller. Je wilt de mensen niet langer dan nodig in de felle zon laten staan.' Een enkele keer zien we Menno na vertrek weer terugvaren naar de kant. 'Er komen nog 2 fietsers aan', roept hij dan.

Gepassioneerde schipper

Menno is duidelijk gepassioneerd over zijn werk en vertelt ons dat hij jarenlang metselaar is geweest. Daar heeft hij nooit zoveel plezier in gehad als werken op de pont. 'Mooi werk heb ik he?', zegt Menno. Hij gaat fluitend naar zijn werk, ondanks dat hij ernaast mantelzorger is. Bij het overgangspunt staat een hokje waar Menno kan zitten als het koud of vies weer is. Hij heeft daar een netje met vogelvoer hangen en geniet van alle mooie vogeltjes die daar op af komen.

Pontje vanaf restaurant hotel

Geschiedenis pontje

Menno vertelt dat het pontje gebouwd is door de gebroeders Akerboom in 1957 in Oegstgeest. De pont voer toen op de Zaan en werd destijds ‘De Ruiterveer’ genoemd. Later heeft de pont ook naar het starteiland in Sneek gevaren. Sinds 1982 is de pont in het bezit van gemeente Smallingerland en is de pont verbouwd. In 1983 is de pont gestart op zijn huidige plek in de Veenhoop onder de naam De Grietman.

Ook leuk om te weten: de gele velg met hamer aan de overkant bij de Veenhoop. Vroeger werd je voor de overtocht opgehaald met een roeibootje. Je kon dan met de hamer op de velg slaan, zodat men aan de overkant hoorde dat er iemand stond te wachten. Deze 'bel' is nog altijd te bewonderen.

Belfoto pontje

40.000 passagiers

Het pontje maakt deel uit van mooie fietsroutes, waaronder 'de 8 van Grou'. 'Vooral op zondag is het altijd erg druk', zegt Menno. 'Nu met de coronamaatregelen zijn er geen evenementen, maar tijdens het Skûtsjesilen en het Veenhoopfestival maken er erg veel mensen gebruik van. Met het Veenhoopfestival varen we zelfs 's nachts.' Toch zijn het aantal bezoekers niet afgenomen sinds de coronacrisis. Het is juist drukker geworden. Normaal lag het bezoekersaantal rond de 34.000 per jaar. In 2020 lag dit aantal op 40.000, terwijl het pontje pas later in het seizoen begon met varen (juni). Menno verwacht dit jaar over de 40.000 passagiers te gaan.

Menno is één van de vier schippers op 'De Grietman' en werkt er inmiddels 4 jaar. In tegenstelling tot zijn voorganger Jetze Feenstra, is dat nog niet zo lang. Hij was 25 jaar schipper op 'De Grietman' en ging met pensioen. Menno heeft toen zijn stokje overgenomen. Maar als wij Menno horen praten en zien met hoeveel passie hij de mensen naar de overkant brengt, denken wij dat hij nog wel een paar jaar blijft!