Leefgeld voor vluchtelingen

Oekraïense vluchtelingen krijgen leefgeld om rond te komen. Daarvoor moeten zij eerst worden geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). Om een afspraak te maken stuurt u een e-mail naar oekraine@smallingerland.nl. Tijdens de afspraak vraagt u ook direct leefgeld aan.

Bankrekening openen

Vluchtelingen hebben een bankrekening nodig voor het leefgeld. Voor het openen van een bankrekening kunt u bij verschillende banken in Nederland terecht. Meer informatie over het openen van een bankrekening, kunt u lezen op de website refugeehelp.nl.

Indien u nog geen Nederlandse bankrekening heeft geopend of kunt openen, zullen wij het leefgeld contant aan u verstrekken op het gemeentehuis. U dient hiervoor een afspraak te maken.

Bedragen

De bedragen hangen af van de opvangsituatie. Mensen die opgevangen worden in de gemeentelijke locatie Hotel Van der Valk Drachten, krijgen namelijk al eten en drinken via de opvang.

 
Vergoeding voor Gemeentelijke opvang
(Hotel van der Valk Drachten)
Gemeentelijke opvang
(De Omloop, Ichtushus en Smelne FM)
Particuliere opvang,
per volwassene
Particuliere opvang,
per minderjarige
Zak- en kleedgeld € 55 € 55 € 55 € 55
Voeding € 35 € 205 € 205 € 205
Compensatie opvanggezin, reiskosten en noodzakelijke aankopen € 0 € 0 € 215 € 55
Totaal per persoon per maand € 90 € 260 € 475 € 315

 

Als uw situatie verandert

Wanneer u leefgeld ontvangt en er zijn wijzigingen in uw situatie dan moet u dit direct doorgeven. Laat het ons weten als:

  • u vertrekt naar een andere gemeente of het buitenland;
  • u naar een andere opvanglocatie verhuist binnen de gemeente Smallingerland;
  • u aan het werk gaat en inkomsten krijgt. U kunt de wijzigingen doorgeven door een e-mail te sturen naar oekraine@smallingerland.nl.