Zorg, leefgeld en werk

Vluchtelingen uit Oekraïne krijgen leefgeld. Ook kunnen ze gebruikmaken van zorg. 

Zorg ook zonder verzekering 

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen gebruikmaken van zorg. Ook als zij geen zorgverzekering in Nederland hebben. De zorgverlener regelt de vergoeding van de kosten.

Medisch paspoort

We maken een medisch paspoort voor vluchtelingen in een opvanglocatie. Wij raden alle andere vluchtelingen ook aan om hun medische gegevens en medicijngebruik op te schrijven. Op die manier kan een zorgverlener sneller helpen. U hoeft dan namelijk minder uit te leggen.

Leefgeld voor vluchtelingen

Oekraïense vluchtelingen krijgen leefgeld om rond te komen. Daarvoor moeten zij eerst worden geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). Om een afspraak te maken stuurt u een e-mail naar oekraine@smallingerland.nl. Tijdens de afspraak vraagt u ook direct leefgeld aan.

We nemen contact op met vluchtelingen die al geregistreerd zijn en bij particulieren worden opgevangen, maar nog geen leefgeld hebben aangevraagd.

Bankrekening openen

Vluchtelingen hebben een bankrekening nodig voor het leefgeld. Hebben zij dit nog niet, dan kunnen wij een voorschot geven.

Bedragen

De bedragen hangen af van de opvangsituatie. Mensen die opgevangen worden in een gemeentelijke locatie, krijgen namelijk al eten en drinken via de opvang. Een deel van de standaard vergoeding van € 260 gaat daarom direct naar de opvanglocatie.

Bedragen leefgeld Oekraïense vluchtelingen
Vergoeding voor Vluchteling in opvang gemeentelijke locatie Vluchteling in particuliere opvang
Zak- en kleedgeld € 55 €   55
Voeding € 35 € 205
Compensatie opvanggezin, reiskosten en noodzakelijke aankopen, per volwassene €   0 € 215
Compensatie opvanggezin, reiskosten en noodzakelijke aankopen, per minderjarige €   0 €   55
Totaal € 90 € 315 - € 475

Werk zoeken

Oekraïense vluchtelingen mogen werken zonder verblijfsvergunning. De gemeente kan helpen bij het zoeken naar werk. Stuur daarvoor een e-mail naar oekraine@smallingerland.nl. Het team Naar Werk neemt dan contact op.