Scholiere voor één dag wethouder

Wethouder Pieter van der Zwan kreeg gisteren voor één dag versterking. In het kader van De Baas van Morgen nam de 16-jarige vmbo-leerlinge Sieta van OSG Singelland in Drachten zijn taken als wethouder van Smallingerland over. 
In de ochtend werd Sita met de auto met chauffeur door de wethouder opgehaald op school. Op het gemeentehuis kreeg ze een inkijkje in de taken van de wethouder en een ontmoeting met de burgemeester. Ze mocht zelfs even de ambtsketen om, om te voelen hoe het is om Baas van de gemeente te zijn. 

Ambities

'Die ketting is zwaar zeg,' zei Sieta die de zowel de ambtsketen als de titel Baas van Morgen prima lijkt te passen. De goed gebekte scholiere heeft al grote ambities om later eigen baas te worden. Niet van een gemeente, maar een eigen snackbar en kroeg, dat is haar doel. 'Ik wil graag een eigen zaak omdat ik altijd wel een sterke mening heb over bepaalde dingen. Friet van Siet, wie wil dat nou niet. Als ik er 100% achter sta ga ik er ook voor. Met een eigen zaak kan ik het doen en laten lukken op mijn manier. Iets om trots op te zijn.' 

Meedenken

Naast kennismaken met de gemeentelijke organisatie mocht ze meedenken over een aantal onderwerpen die spelen in de gemeente. Zo nam ze een convenant taalstage onder de loep dat later die ochtend met schouwburg De Lawei werd gesloten. Ook mocht ze met de afdeling personeelszaken meedenken over hoe het werken bij de gemeente aantrekkelijk gemaakt kan worden voor jongeren. 

Convenant tekenen

Aan het eind van de ochtend kwamen ook Elly van der Goot, directeur van Schouwburg De Lawei met haar Baas van Morgen Anko langs op het gemeentehuis om gezamenlijk een belangrijk convenant te tekenen. Ook Sieta en Anko mochten hun handtekening zetten onder het convenant. 

Napraten

Uiteraard werd er vervolgens tijdens de lunch met de twee Bazen van Morgen en de Bazen van Vandaag nagepraat over de ervaringen deze ochtend. Sieta vond de dag erg waardevol: 'Je krijgt er een heel andere kijk op, het is anders dan het lijkt.' Bij het meedenken met personeelszaken hoe jongeren te bereiken voor werken bij de gemeente heeft ze met haar ervaringen tijdens de coronatijd een duidelijke mening: 'Thuiswerken vind ik helemaal niks. Je sociale netwerk gaat er op achteruit. Echt in contact met andere mensen is beter dan achter de laptop. Heb je bovendien geen smoesjes van een lege accu.'

Met de handen werken

Op de vraag of Sieta jongeren adviseert bij de gemeente te gaan werken antwoordde ze diplomatiek: 'Ja en nee. Ja, want je kunt meerdere kanten op, verschillende functies doen en er zijn doorgroeimogelijkheden. Nee, want er zijn ook mensen met de handen willen werken. Ikzelf leer ook door dingen te doen.' Wethouder Pieter van der Zwan legde uit dat we naast op het gemeentehuis ook functies in de buitendienst hebben. 

Inspirerend en indrukwekkend

De wethouder is dankbaar voor de input van Sieta: 'Wat je teruggeeft is belangrijk voor de gemeente om een aantrekkelijke werkgever te zijn. Dank daarvoor.' Hij sloot af met lovende woorden voor de jonge onderneemster in de dop. 'Wat ben je een ontzettend krachtige jonge vrouw die op deze jonge leeftijd al goed weet wat ze wil. Je bent een doorzetter met veel zelfvertrouwen. Heel inspirerend en indrukwekkend. Jij bent de toekomst voor de ondernemers en de nieuwe Bazen van Morgen.' Na het uitwisselen van contactgegevens 'Als je ooit iets nodig hebt, neem vooral contact op,' namen de beide Bazen afscheid van elkaar. 

De Baas van Morgen

Naast Sieta namen deze dag leerlingen door heel Nederland één dag plaats op de stoel van een CEO, directeur of politicus tijdens JINC Baas van Morgen. JINC zet zich in voor jongeren tussen de 8 en 16 jaar. Door jongeren te koppelen aan directeuren, leidinggevenden en CEO’s uit het bedrijfsleven krijgen ze een inkijkje in de werkomgeving. Zo doen ze waardevolle ervaring op voor de toekomst, vergroten ze hun zelfvertrouwen en breiden ze hun netwerk uit. 

Mogelijkheden en kansen voor iedereen

Sinds 2021 werkt Smallingerland samen met JINC om jongeren in contact te laten komen met organisaties en bedrijven in de regio. Naast De Baas van Morgen doen we dat met TaalTrips en Bliksemstages waarbij jongeren kennismaken met allerlei beroepen en sectoren. Zo kunnen ze al vroeg zien en ervaren welke mogelijkheden en kansen er voor hen liggen, ongeacht wat je achtergrond is of waar je vandaan komt. Door de trainingen van JINC leren ze bovendien veel over digitale vaardigheden, plannen, solliciteren en ondernemen. Een fijn duwtje in de richting van een succesvolle loopbaan.

Baas van morgen deel 1  Baas van morgen deel 2