Wasmachine voor onduidelijke brieven
Krijg je een onduidelijke brief van de gemeente? Begrijp je de tekst niet op de website of in een folder van een organisatie in Smallingerland? Dan kun je vanaf deze week je onduidelijke tekst inleveren bij de gemeente, bibliotheek of M.O.S. Hiermee help je deze organisaties begrijpelijke taal te gebruiken. Met het inleveren van de eerste moeilijke brief zette wethouder Pieter van der Zwan dinsdag 10 september een 'brievenwasmachine' in werking. Gemeentedichter Erik de Boer droeg daarbij een gedicht voor binnen het thema Lezen en Schrijven.
Tijdens de Week van het Lezen en Schrijven van 8 t/m 15 september is er speciale aandacht voor laaggeletterdheid. In gemeente Smallingerland is ongeveer 16% van de werkende inwoners laaggeletterd. Dit zijn 5600 inwoners die niet goed mee kunnen doen in de samenleving. Daarom organiseren de gemeente, de bibliotheek en M.O.S. de actie Brieven Wassen. Inwoners kunnen daarbij onduidelijke teksten in een kartonnen wasmachine doen. De teksten worden dan opnieuw bekeken en makkelijker gemaakt.
'Brieven wassen'
"De Week van het Lezen en Schrijven is een goed moment om de brievenwasmachine te starten," zegt wethouder Pieter van der Zwan. "Want een van de dingen die we kunnen doen in de aanpak van laaggeletterdheid is eenvoudig en begrijpelijk schrijven."
Begrijpelijke taal is belangrijk
Met het inleveren van de eerste moeilijke brief startte Van der Zwan dinsdag de mogelijkheid om onduidelijke teksten in te leveren. "We doen als gemeente ons best om in begrijpelijke taal te schrijven. Wij vinden het namelijk heel belangrijk dat alle inwoners onze teksten begrijpen. Bij gemeente Smallingerland staat de inwoner voorop. Wij werken daarom steeds aan onze dienstverlening. Het spreken van begrijpelijke taal is daarvan een belangrijk onderdeel. Dat proberen we al zo veel mogelijk te doen, maar het kan natuurlijk altijd beter. Daarom vragen we hulp van de inwoners om onduidelijke teksten bij ons aan te leveren. Deze wasmachine is een leuke manier om dit bij inwoners onder de aandacht brengen," zegt Van der Zwan.
Gemeentedichter Erik de Boer luisterde het moment op met een gedicht binnen het thema Lezen en Schrijven met een mooie boodschap: "Wees niet bevreesd als je leest. Veel moois blijft als je schrijft. Kom uit je schulp en vraag hulp. Kom uit je schelp en geef help."
Digi-Taalhuis in de bibliotheek
Moeilijke teksten kunnen in de brievenwasmachine worden ingeleverd, maar ook via mail of post. Deelnemers van het Digi-Taalhuis bekijken vervolgens de ingezonden teksten en geven verbetertips aan. Het Digi-Taalhuis in Drachten is onderdeel van de bibliotheek. Iedereen die graag beter wil leren lezen, schrijven, spreken, rekenen of computeren kan er gratis terecht. Daar geeft een (taal)vrijwilliger antwoord op vragen. Dit kan alleen of in kleine groepen.
Lees Simpel app
Rien Vrijenhoek, directeur-bestuurder Bibliotheek Drachten, gaf bij de start van de brievenwasmachine een handige tip: "Wij hebben als bibliotheken een app ontwikkeld: de Lees Simpel app. Je maakt daarmee gewoon een foto van de moeilijke tekst en de app vertaalt het in makkelijke taal."
Verbeteren dienstverlening
De brievenwasmachine is een van de maatregelen die de gemeente neemt in het verbeteren van haar dienstverlening op het gebied van duidelijke taal. Dit najaar krijgen medewerkers van de gemeente een training voor het schrijven van begrijpelijke brieven. Er zijn afspraken gemaakt over hoe duidelijker met inwoners te communiceren. Ook onderzoekt de gemeente de mogelijkheden van het gebruiken van (meer) beeldtaal zoals animaties.