De organisatie: ketens en teams

Onze ongeveer 630 medewerkers zijn verdeeld over drie ketens: het sociaal domein, het ruimtelijk domein en bedrijfsvoering.

Sociaal Domein

Het sociaal domein bestaat uit ongeveer 170 collega's in 5 teams. Een inwoner van Smallingerland hoort een zeker bestaan te hebben, er toe te doen, er bij te horen en zich goed te voelen. Het Sociaal Domein is ingericht om deze doelen te behalen.

De teams van het Sociaal Domein

Maatschappelijke ontwikkeling

Team Maatschappelijke Ontwikkeling bestaat uit ongeveer 40 collega’s. Zij bedenken en adviseren over beleid op veel verschillende onderwerpen, zoals werk, inkomen, inburgering, jeugdhulp, schuldhulp, sport, cultuur, onderwijs, en welzijn. Ook houden ze zich bezig met ondersteuning van inwoners, ontmoeting tussen mensen, preventie en gelijke kansen voor jongeren. Het team werkt aan een samenleving waarin mensen zich goed voelen, mee kunnen doen en zich verbonden voelen met anderen.

Naar Inkomen

Team Naar Inkomen bestaat uit ongeveer 30 collega’s. Zij zorgen voor het toekennen en beheren van uitkeringen en regelingen voor mensen met een laag inkomen. Denk bijvoorbeeld aan leefgeld voor Oekraïense vluchtelingen en de energietoeslag. Op die manier helpt het team inwoners om voldoende geld te hebben om van te leven. Ook letten ze op signalen van schulden en bieden ze hulp bij maatschappelijke problemen, zoals detentie.

Naar Werk

Team Naar Werk bestaat uit ongeveer 30 collega's. Het team werkt aan het begeleiden van inwoners met een uitkering naar werk. Ook inburgering van migranten valt hieronder. Samen met bedrijven in de gemeente zorgen ze voor verhoging van de participatie.

Na(ar) School

Team Na(ar) School bestaat uit ongeveer 25 collega’s. Zij regelen het leerlingenvervoer, zorgen dat jongeren naar school gaan (Leerplichtwet) en voeren de Doorstroompuntfunctie uit in de regio De Friese Wouden. Het team helpt jongeren die dreigen uit te vallen of al zijn uitgevallen om weer een passende plek te vinden. Dat kan school zijn, werk of hulp als dat nodig is. Zo zorgen zij ervoor dat meer jongeren een diploma halen en mee kunnen doen in de maatschappij.

Sociaal Ondersteunend

Team Sociaal Ondersteunend bestaat uit ongeveer 45 collega’s. Zij ondersteunen andere teams in het sociaal domein en ook Carins. Dit doen ze vooral op het gebied van administratie en regels. Het team beheert de financiële administratie, cliëntenadministratie en contracten. Ook zijn ze expert in sociaal juridische zaken, zoals bezwaar en beroep, het terugvorderen van geld, handhaving en toezicht. Daarnaast werken ze aan het voorkomen van problemen, zodat mensen op tijd geholpen worden.

Ruimtelijk Domein

Het ruimtelijk domein, ofwel ruimtelijke ontwikkeling bestaat uit ongeveer 245 collega's en 5 teams. De keten is ingericht voor omgevingsbeheer, ruimtelijke en economische ontwikkeling en toezicht en handhaving. Met aandacht voor de stad Drachten en de 17 wijken, de 13 dorpen, het buitengebied, bedrijven en de maakindustrie. 

De teams van het Ruimtelijk Domein

Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling

Team Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling bestaat uit ongeveer 55 collega's verantwoordelijk voor de economie, recreatie, ruimtelijke ordening, gebiedsontwikkeling, stedenbouw, natuur en landschap, verkeer en vervoer, duurzaamheid, water en milieu. Projecten zoals het zwembad, mobiliteitsvisie en de woningbouwopgave komen vanuit dit team. 

Vergunningen, Toezicht en Handhaving

Team Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH) bestaat uit ongeveer 50 collega's. Het team is verantwoordelijk voor handhaving in het fysieke domein, brandveiligheid, milieu aanvragen, bouwvergunningen, Alcoholwet, APV vergunningen, parkeren, evenementenvergunning en juridische handhaving. 

Openbare Ruimte

Team Openbare Ruimte bestaat uit ongeveer 40 collega’s. Zij zorgen voor beleid, voorbereiding en toezicht op het onderhoud van de openbare ruimte. Dit gaat over alles wat buiten is, zoals wegen, kades, damwanden, riolen, groen, bruggen en de straatverlichting. Ook beheren zij de begraafplaatsen. Het werk is heel afwisselend: van kleine onderhoudsklussen in het groen tot grote projecten, zoals het vernieuwen van het riool in zes wijken en tegelijk de straten opnieuw inrichten. Dit gebeurt de komende 12 jaar.

Buitendienst Afval en Milieu

Team Afval en Milieu bestaat uit ongeveer 40 collega’s. Zij zorgen voor het inzamelen van afval, het beheer van de ecostations, het borstelen en vegen van onkruid, en voor de gladheidbestrijding. Ook horen de monteurs en de bestrijding van ongedierte bij dit team. Dankzij hun inzet wordt afval goed gescheiden. Daardoor betalen inwoners een lage afvalstoffenheffing en wordt een groot deel van het afval hergebruikt.

Buitendienst Wijken, Beheer en Onderhoud

Team Wijken, Beheer en Onderhoud bestaat uit ongeveer 60 collega’s. Zij zorgen voor het beheer en onderhoud van de buitenruimte in wijken en dorpen. Het team houdt zich bezig met het groenonderhoud, bermen, sloten, riolering schoonhouden, kolken zuigen, zwerfafval opruimen, afvalbakken legen en speeltoestellen onderhouden. Ook zorgen ze dat het centrum schoon blijft. Daarnaast beheren ze de parkeergarages, sportvelden, begraafplaatsen, bruggen, het vliegveld en de gemalen. Ze doen ook straatwerk, timmerwerk en varen met de pont.

Bedrijfsvoering

Bedrijfsvoering bestaat uit ongeveer 215 collega’s, verdeeld over 7 teams. Om goede resultaten te behalen in het sociaal domein en het ruimtelijk domein, is een goede bedrijfsvoering nodig. De collega’s van de Keten Bedrijfsvoering zorgen ervoor dat de organisatie goed blijft werken. Zij voeren taken uit die belangrijk zijn voor het dagelijks functioneren van de gemeente.

De teams van Bedrijfsvoering

Klantcontact

Klantcontact bestaat uit ongeveer 35 collega's. Het team is het gezicht van onze organisatie en één van de redenen dat onze dienstverlening hoog scoort. Het bestaat uit ontvangst, burgerzaken, media, administratie, bodes, inkoop, schoonmaak en de telefooncentrale.

Organisatie en Communicatie

Organisatie en Communicatie bestaat uit ongeveer 38 collega's. Het team is verantwoordelijk voor personeelsbeleid, HR-advies, werving & selectie, HR- en salarisadministratie, organisatieontwikkeling, communicatie-advies, woordvoering en ontwerp- & drukwerk.

Data Informatiemanagement en Technologie

Team Data, Informatiemanagement en Technologie bestaat uit ongeveer 43 collega’s. Het team geeft advies en koopt informatiesystemen aan. Ze zorgen voor de servicedesk en het beheer van de systemen. Ook geven ze IT-advies. Daarnaast beheren ze de basis- & kernregistraties. Het team ontwikkelt beleid om beslissingen te maken met behulp van data. Ze maken data-analyses en grafieken om informatie duidelijk te maken. Ze onderzoeken ook processen en zorgen voor het archief en het beheer van documenten. Verder geven ze advies over informatie.

Financiën

Team Financiën bestaat uit ongeveer 40 collega's. Het team is verantwoordelijk voor de gehele P&C cyclus, financiële administratie en advisering met betrekking tot financiën en het financieel beleid van de gemeente. Ook is het team verantwoordelijk voor het financiële beleid, heffen en innen van de lokale belastingen maar ook kwijtschelding.

Concern

Team Concern bestaat uit ongeveer 40 collega's. Het team is verantwoordelijk voor inkoop en aanbesteding, de advisering en ondersteuning van bestuur, directie en management, openbare orde en veiligheid, juridisch advies, geschillenbeslechting, mediation, klachtenbehandeling, privacy en verzekeringen.

Concerncontrol

Team Concerncontrol bestaat uit ongeveer 8 collega’s. Dit team zorgt ervoor dat onze organisatie doelmatig, rechtmatig en efficiënt functioneert en ‘in control’ blijft. Ze geven advies over ontwikkelingen, kansen, bedreigingen en risico’s die van invloed zijn op de organisatie, de activiteiten en projecten.

Programma's en Projecten

Team Programma's en Projecten bestaat uit ongeveer 35 collega's. Het team voert grote programma’s en projecten uit die voor de hele organisatie belangrijk zijn. Daarnaast werkt het team eraan om het werken met programma’s en projecten beter en professioneler te maken.