Rijbewijs

Het aanvragen van een rijbewijs doet u op het gemeentehuis of online. Maak voor het aanvragen van een rijbewijs een afspraak via de knoppen hieronder. Nadat u een nieuw rijbewijs heeft aangevraagd, kunt u een nieuwe afspraak maken om het rijbewijs op te halen. Zorg ervoor dat er minstens zeven dagen tussen deze twee afspraken zit, omdat het rijbewijs niet eerder klaar zal zijn.. U kunt alleen zelf uw rijbewijs aanvragen of verlengen. Bent u uw rijbewijs kwijt? Meld dit (online) bij de RDW.

Rijbewijs verloren of gestolen

Als u rijbewijs is gestolen of als u uw rijbewijs bent verloren, doe dan direct een online melding bij de RDW. Zij blokkeren direct uw rijbewijs zodat niemand er misbruik van kan maken. Hiervoor heeft u een DigiD nodig. Als u een online aanvraag doet voor een nieuw rijbewijs na verlies, kies dan voor de optie 'Aanvraag rijbewijs na verlies'.

Rijbewijs online verlengen

Op de website van de RDW kunt u uw rijbewijs digitaal verlengen. Na een aantal dagen kunt u uw rijbewijs al op afspraak in het gemeentehuis ophalen. Het kost net zoveel als een aanvraag via de gemeente.

Voor het online verlengen van uw rijbewijs heeft u een DigiD en een smartphone met NFC-chip nodig. U laat eerst een pasfoto maken bij een RDW-erkende fotograaf. De fotograaf stuurt uw foto digitaal naar de RDW. Op de website van de RDW kunt u daarna uw aanvraag afmaken.

Meenemen naar het gemeentehuis

Maak een afspraak voor het aanvragen van een rijbewijs op het gemeentehuis en voor het afhalen van uw rijbewijs. Neem dan de volgende dingen mee:

  • Uw oude rijbewijs, als u uw rijbewijs verlengt. Die neemt u ook mee als u uw rijbewijs ophaalt;
  • Een geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs;
  • Een pasfoto die niet ouder is dan zes maanden. Dit geldt alleen als u uw rijbewijs op het gemeentehuis aanvraagt of verlengt;
  • Contant geld of pinpas. Dit geldt alleen als u uw rijbewijs op het gemeentehuis aanvraagt of verlengt. Bij het online verlengen van uw rijbewijs betaalt u direct aan het RDW.

Online verlengen 

Aanvraag rijbewijs op gemeentehuis

Afhalen rijbewijs

Geldigheid van uw rijbewijs

De geldigheid van uw rijbewijs hangt af van uw leeftijd:

Geldigheid rijbewijs, per leeftijdscategorie
Leeftijd Geldigheid van uw rijbewijs
Tot 65 jaar 10 jaar geldig
65 tot 70 jaar Geldig tot uw 75e verjaardag
70 tot 75 jaar 5 jaar geldig
Vanaf 75 jaar Maximaal 5 jaar geldig

Kosten

Het aanvragen of verlengen van een rijbewijs kost € 48,15. Als u het rijbewijs op het gemeentehuis verlengt, kunt u het rijbewijs na vijf werkdagen ophalen. Bij een online verlenging is dat na twee werkdagen. LET OP: door de huidige drukte duurt het aanvragen van een rijbewijs langer dan u van ons gewend bent. Maak daarom een afspraak bij de gemeente voor het aanvragen en ophalen van uw rijbewijs.

Spoedaanvraag

Heeft u uw rijbewijs sneller nodig? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. Een spoedaanvraag kost € 87,80. Vraagt u het rijbewijs voor 14.00 uur aan, dan ligt het rijbewijs uiterlijk twee werkdagen later, vanaf 10.00 uur voor u klaar. Maak voor het ophalen van het rijbewijs een afspraak.

Medisch keuren

Als u 75 jaar of ouder bent wordt u soms medisch gekeurd als u uw rijbewijs aanvraagt of verlengt: voor een medische keuring heeft u eerst een gezondheidsverklaring nodig. Koop uw gezondheidsverklaring online via Mijn CBR of in het gemeentehuis. Dat kost € 42,30. U moet daarvoor vragen beantwoorden over uw gezondheid. Na het versturen van uw gezondheidsverklaring krijgt u binnen enkele weken een reactie over uw medische keuring.

Extra categorie

Als u het rijbewijs voor een nieuwe categorie heeft behaald, moet u een nieuw rijbewijs aanvragen.

Melden op het gemeentehuis

Heeft u geen DigiD of lukt het niet om dit online te melden, vul dan bij de gemeente een verklaring van vermissing in. U kunt dan gelijk een nieuw rijbewijs aanvragen. Maak hiervoor een afspraak.