Rijbewijs

Het aanvragen van een rijbewijs doet u op het gemeentehuis, of online. Binnen een paar werkdagen na uw aanvraag kunt u uw rijbewijs ophalen op het gemeentehuis. U kunt alleen zelf uw rijbewijs aanvragen of verlengen. Bent u uw rijbewijs kwijt? Meld dit (online) bij de RDW.

Afspraak aanvraag/verlenging rijbewijs op gemeentehuis

Online verlengen

Afspraak afhalen rijbewijs

Rijbewijs online verlengen

Op de website van het RDW kunt u uw rijbewijs digitaal verlengen. Na 2 werkdagen kunt u uw rijbewijs al op het gemeentehuis ophalen. Het kost net zoveel als een aanvraag via de gemeente.

Voor het online verlengen van uw rijbewijs heeft u een DigiD en een smartphone met NFC-chip nodig. U laat eerst een pasfoto maken bij een aangesloten fotograaf. De fotograaf stuurt uw foto digitaal naar het RDW. Op de website van de RDW kunt u daarna uw aanvraag afmaken.

Kosten

Het aanvragen of verlengen van een rijbewijs kost € 41. Als u het rijbewijs op het gemeentehuis verlengt, kunt u het rijbewijs na 5 werkdagen ophalen. Bij een online verlenging is dat na 2 werkdagen.

Spoedaanvraag

Als u snel een rijbewijs nodig heeft, kunt u een spoedaanvraag doen. Bij een spoedaanvraag vóór 14.00 uur kunt u uw rijbewijs de volgende dag al ophalen. Dit kost € 75,10.

Medisch keuren

In sommige situaties wordt u medisch gekeurd als u uw rijbewijs aanvraagt of verlengt:

  • Als u een medische beperking heeft
  • Als u 75 jaar of ouder bent
  • Als u een groot rijbewijs aanvraagt (categorie C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 of D1E)

Voor een medische keuring heeft u eerst een gezondheidsverklaring nodig. Koop uw gezondheidsverklaring online via Mijn CBR of in het gemeentehuis. Dat kost € 40,10. U moet daarvoor vragen beantwoorden over uw gezondheid. Na het versturen van uw gezondheidsverklaring krijgt u binnen enkele weken een reactie over uw medische keuring.

Extra categorie

Als u het rijbewijs voor een nieuwe categorie heeft behaald, moet u een nieuw rijbewijs aanvragen.

Meenemen naar het gemeentehuis

Als u naar het gemeentehuis gaat om uw rijbewijs aan te vragen of op te halen, moet u een aantal dingen meenemen:

  • Uw oude rijbewijs, als u uw rijbewijs verlengt. Die neemt u ook mee als u uw rijbewijs ophaalt.
  • Een geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs
  • Een pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden. Dit geldt alleen als u uw rijbewijs op het gemeentehuis aanvraagt of verlengt.
  • Contant geld of pinpas. Dit geldt alleen als u uw rijbewijs op het gemeentehuis aanvraagt of verlengt. Bij het online verlengen van uw rijbewijs betaalt u direct aan het RDW.

Geldigheid van uw rijbewijs

De geldigheid van uw rijbewijs hangt af van uw leeftijd:

Geldigheid rijbewijs, per leeftijdscategorie
Leeftijd Geldigheid van uw rijbewijs
Tot 65 jaar 10 jaar geldig
65 tot 70 jaar Geldig tot uw 75e verjaardag
70 tot 75 jaar 5 jaar geldig
Vanaf 75 jaar Maximaal 5 jaar geldig

Rijbewijs verloren of gestolen

Als u rijbewijs is gestolen of als u uw rijbewijs bent verloren, doe dan direct een online melding bij de RDW. Zij blokkeren direct uw rijbewijs zodat niemand er misbruik van kan maken. Hiervoor heeft u een DigiD nodig.

Melden op het gemeentehuis

Heeft u geen DigiD of lukt het niet om dit online te melden, vul dan bij de gemeente een verklaring van vermissing in. U kunt dan gelijk een nieuw rijbewijs aanvragen. Maak hiervoor een afspraak.