Ontwikkelingen Pier Panderstraat

Het centrum van Drachten gaat veranderen. Het doel is dat het centrum nog aantrekkelijker wordt voor bewoners, ondernemers en bezoekers en ander gebruikers. Een van de gebieden die we willen verbeteren is het openbaar gebied rond de Pier Panderstraat. Hier vinden de komende jaren vier grote ontwikkelingen plaats. Tegelijkertijd kijkt de gemeente naar verbeteringen in het openbaar gebied.

  1. Nieuwbouw van IKC Sint Lukas
  2. Stand van zaken Rooms-Katholieke kerk
  3. Renovatie en uitbreiding van het Museum Dr8888
  4. Renovatie en verbouwing gemeentehuis

Meer informatie over deze ontwikkelingen vindt u in de volgende 4 uitklapvensters.

Rooms-Katholieke kerk

Het kerkgebruik neemt af en het onderhoud vraagt grote investeringen. De parochie wil de onderhoudskosten verlagen en onderzocht of behoud van het gemeentelijk monument haalbaar is. Door gebrek aan interesse uit de markt, vraagt de parochie om de monumentstatus te laten vervallen en het gebouw te slopen. Hûs en Hiem adviseert behoud en herbestemming. Bijvoorbeeld voor wonen, cultuur of horeca. Cultuurhistorisch onderzoek toont de waarde van het gebouw aan. Het college neemt binnenkort kennis van de rapportages en van de mogelijke invulling van het gebouw.

Museum Dr8888

Het gemeentelijke monumentale gebouw wordt gerenoveerd en uitgebreid om te voldoen aan de moderne eisen. Er komt meer ruimte voor tentoonstellingen. Ook wordt het een ontmoetingsplek voor de Mienskip met aandacht voor de geschiedenis en het karakter van Smallingerland. De modernisering trekt meer toeristen en stimuleert de economie. Museum Dr8888 wordt zo een aantrekkelijke voorziening in het stadshart van Drachten. De werkzaamheden vinden plaats van voorjaar 2026 tot begin 2028.

  • Fase 1 Schetsontwerp: 1ste kwartaal 2025 
  • Fase 2 Voorlopig ontwerp: 1ste/2e kwartaal 2025 
  • Fase 3 Definitief ontwerp: 2e/3e kwartaal 2025
  • Fase 4 Technisch ontwerp: 3e/4e kwartaal 2025
  • Fase 5 Aanbesteding & gunning: 3e kwartaal 2025 t/m 2e kwartaal 2026
  • Fase 6 Uitvoering: 3e kwartaal 2025 t/m 1ste kwartaal 2028
  • Fase 7 In gebruik name: 1ste kwartaal 2028
Gemeentehuis

Het gemeentehuis van Smallingerland wordt verbouwd. Verschillende installaties in het gemeentehuis zijn verouderd en aan vervanging toe. Dit geeft ons de kans om in te spelen op nieuwe eisen en ambities ten aanzien van duurzaamheid en circulariteit. Ook kunnen we meteen de indeling van het gebouw verbeteren. De verbouwing geeft overlast voor de medewerkers en bezoekers van het gemeentehuis. Daarom verhuizen we tijdelijk naar andere locaties. De werkzaamheden vinden plaats van najaar 2025 tot voorjaar 2027.

  • Fase 1 Schetsontwerp: niet van toepassing 
  • Fase 2 Voorlopig ontwerp: niet van toepassing
  • Fase 3 Definitief ontwerp: niet van toepassing
  • Fase 4 Technisch ontwerp: niet van toepassing
  • Fase 5 Aanbesteding & gunning: 1ste en 2e kwartaal 2025
  • Fase 6 Uitvoering: 4e kwartaal 2025 t/m 1ste kwartaal 2027
  • Fase 7 In gebruik name: 2e kwartaal 2027
IKC Sint Lukas

Op de plek van de St. Lukasschool wordt een integraal kindcentrum (IKC) gerealiseerd. In dit IKC komen basis- onderwijs, kinderdagopvang, peuteropvang en buiten- schoolse opvang samen in één gebouw. Ook wordt de huidige gymzaal vervangen. Binnenkort start de sloop van het schoolgebouw en de gymzaal. De verwachting is dat de nieuwbouw in de loop van het 4e kwartaal van 2025 start en de nieuwbouw in de periode eind 2026-zomer 2027 klaar is.

  • Fase 1 Schetsontwerp: niet van toepassing 
  • Fase 2 Voorlopig ontwerp: niet van toepassing
  • Fase 3 Definitief ontwerp: niet van toepassing
  • Fase 4 Technisch ontwerp: niet van toepassing
  • Fase 5 Aanbesteding & gunning: 2e t/m 4e kwartaal 2025
  • Fase 6 Uitvoering: 2e en 3e kwartaal 2025 (sloop) en 1ste kwartaal 2026 t/m 4e kwartaal 2026 (bouw)
  • Fase 7 In gebruik name: 1ste en 2e kwartaal 2027

Over de ontwikkelingen van de Pier Panderstraat heeft eerder informatie op de website gestaan. Deze vindt u in het volgende uitklapvenster.

Eerder verschenen berichten

Definitieve afsluiting verbinding Gauke Boelensstraat en Pier Panderstraat

Vanaf half januari 2025 is de verbindingsstraat Gauke Boelenstraat en Pier Panderstraat als proef afgesloten voor doorgaand autoverkeer. De gemeente wil deze verbinding definitief afsluiten met als doel om het centrum veiliger en aantrekkelijker te maken als leefomgeving. 

Tellingen 

Tijdens de proefperiode zijn het afgelopen half jaar tellingen gedaan rond de Pier Panderstraat. Uit de tellingen blijkt dat het drukker is op J.M. Houwenstraat en de Pier Panderstraat. Dat hebben aanwonenden ons ook laten weten. Zij ervaren overlast van vrachtverkeer en snel rijdend verkeer. Op de route van de verbindingsstraat J.G. Blomstraat en Sander Israëlsplein zien we juist  een afname van verkeer. Dit zorgt ervoor dat het voor fietsers en voetgangers veiliger en prettiger is. 

Verkeersbesluit

Om de afsluiting van de weg te organiseren is een verkeersbesluit nodig. Het verkeersbesluit is op 9 juli gepubliceerd in de Staatscourant. Klik hier voor de publicatie van het verkeersbesluit en de mogelijkheid om bezwaar te maken. 

Toekomstige ontwikkelingen

Het autoverkeer dat nu nog komt via de Pier Panderstraat heeft vaak een bestemming rond het Sander Israëlsplein. Bij de herontwikkeling van het Sander Israëlsplein willen we het (doorgaande) autoverkeer beperken en routes voor fietsers en voetgangers verbeteren. De gemeente onderzoekt wat de mogelijkheden zijn hiervoor. Dat geldt voor het gehele openbare gebied rond de Pier Panderstraat. Hier vinden de komende jaren vier grote ontwikkelingen plaats.

  1. Nieuwbouw van IKC Sint Lukas 
  2. Stand van zaken Rooms-Katholieke kerk
  3. Renovatie en uitbreiding van het Museum Dr8888 
  4. Renovatie en verbouwing gemeentehuis 

Informatiebijeenkomst op 10 maart 2025

Op maandag 10 maart van 17.30 tot 19.30 uur organiseerde de gemeente in de hal van het gemeentehuis een inloopbijeenkomst.  

De gemeente presenteerde onder andere:

  • het voorlopige ontwerp van het museum;
  • het definitieve ontwerp van IKC Sint Lukas (Lukasschool);
  • het ontwerp en de planning van de werkzaamheden aan het gemeentehuis. 

De voorlopige planning voor de ontwikkelingen is als volgt: 


T27_Infographic PP tijdlijn_250310_A0 - aangepast

Proefafsluiting voor autoverkeer

De Sint Lukasschool is half februari 2025 verhuisd om ruimte te maken voor de nieuwbouw van de school. Omdat het haal- en brengverkeer overlast geeft voor de buurt is de gemeente in gesprek gegaan met de klankbordgroep van de buurt, de school en Veilig Verkeer Nederland (VVN). Wij willen een veilige en prettige schoolomgeving voor zowel leerlingen als bewoners.

Veilige en prettige schoolomgeving

Eén van de oplossingen voor een veilige en prettige schoolomgeving is om het haal- en brengverkeer met de auto verder van de school af te organiseren. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor voetgangers en fietsers voor de school. Om dit uit te proberen, is vanaf 13 januari 2025 de verbindingsstraat tussen de Gauke Boelensstraat en de Pier Panderstraat afgesloten voor doorgaand autoverkeer. Dit is de weg langs de kerk en het gemeentehuis. Voetgangers en (brom)fietsen kunnen er nog wel langs. Op het kaartje is de plek van de afsluiting aangegeven in blauw.

Alle adressen blijven met de auto bereikbaar. Het haal- en brengverkeer van ouders gaat via de J.M. Houwenstraat of de westkant van de Pier Panderstraat. Na een aantal weken gaat de gemeente verkeerstellingen uitvoeren om te zien wat de gevolgen van de proefafsluiting zijn. Ook vindt afstemming plaats met de klankbordgroep. Op basis van de proef bepalen we of we dit wegdeel definitief af gaan sluiten.

Kaart met daarop de afsluiting van de verbindingsweg aangegeven.

Participatieverslag Inloopbijeenkomst 10 maart 2025

Van de inloopbijeenkomst is een verslag gemaakt. U kunt dit document in pdf (149 kB) lezen. Dit document is nog niet in een toegankelijk formaat beschikbaar.

Vragen?

Heeft u vragen over de aanpak van het centrum of van 1 van de gebieden die wij willen aanpakken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.