Bibob
In gemeente Smallingerland vinden we veilig wonen en ondernemen belangrijk. Daarom hebben we een aantal regels opgesteld die moeten voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van onze diensten, zoals vergunningen, subsidies, vastgoedtransacties en overheidsopdrachten. Deze regels staan in de Beleidsregels Bibob gemeente Smallingerland 2025.
Wat is de Wet Bibob?
Bibob staat voor “bevordering integriteitbeoordelingen door het openbaar bestuur”. Het doel van de Wet Bibob is voorkomen dat de gemeente criminele activiteiten of het witwassen van crimineel verdiend geld mogelijk maakt. De gemeente voert daarom een Bibob-onderzoek uit bij activiteiten die een verhoogd risico op criminaliteit hebben. Met dit onderzoek controleert de gemeente iemands integriteit, dus of iemand te vertrouwen is en niet betrokken is bij criminele activiteiten. De gemeente kan ook mensen uit iemands zakelijke omgeving onderzoeken.
Wat kunnen de gevolgen zijn van een Bibob-onderzoek?
De gemeente kan aan de hand van de uitkomsten van het Bibob-onderzoek beslissen geen vergunning, ontheffing, subsidie of overheidsopdracht te geven, of geen vastgoedtransactie te sluiten. De gemeente kan er ook voor kiezen om extra voorwaarden op te nemen. Ook kan de gemeente beslissen om een vergunning of subsidie in te trekken of een overeenkomst te stoppen.
Bibob-onderzoek
De gemeente start altijd met een eigen Bibob-onderzoek. De betrokkene moet hiervoor een Bibob-vragenformulier invullen en inleveren bij de gemeente. De betrokkene moet ook alle documenten (bijlagen) inleveren waar in het vragenformulier om wordt gevraagd.
De gemeente kan ook het Landelijk Bureau Bibob LBB) een onderzoek laten doen. Het LBB heeft toegang tot meer informatie dan de gemeente, zoals internationale informatie en informatie van inlichtingendiensten. De gemeente laat het LBB alleen een onderzoek doen als zij dit echt nodig vindt.
De uitkomst van het Bibob-onderzoek wordt met de betrokkene gedeeld. De uitkomsten van dit onderzoek zijn vertrouwelijk. Zowel de gemeente als de betrokkene hebben geheimhouding over de uitkomsten en mogen hierover niets naar buiten brengen.
Bibob in beeld
Bij deze activiteiten wordt een Bibob-toets uitgevoerd:
- Een vergunning voor:
- een horecabedrijf (ook coffeeshops);
- een speelautomatenhal;
- een seksinrichting of escortbedrijf;
- een smartshop, headshop, growshop, belwinkel of nachtwinkel;
- Een vergunning voor een bouwactiviteit, omgevingsplanactiviteit of een milieubelastende activiteit, het wijzigingen van een omgevingsplan, een evenementenvergunning of een omzettings-/splitsingsvergunning, als er sprake is van:
- een risicoactiviteit
- een risicogebied
- Bij een vastgoedtransactie waar de gemeente partij in is, als er sprake is van:
- een risicoactiviteit
- een risicogebied
Bij deze activiteit doen we soms een Bibob-toets, maar niet altijd:
- Subsidies
- Overheidsopdrachten
Meer informatie
Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over de Wet Bibob.