Afval wegbrengen

Bij de ecostations levert u uw afval in. Vaak kan dat gratis, niet altijd. Textiel, plastic, glas en papier kunt u ook kwijt in de ecoparkjes. Lever daar ook cartridges, batterijen, spaarlampen, telefoons, cd's, dvd's en adapters in. Inleveren bij de ecoparkjes is gratis. Kijk op www.mijnafvalwijzer.nl of in de afvalwijzer app voor een ecoparkje bij u in de buurt. Klik hier voor de folder 'wat mag er wel en niet in.'

Ecostations

Wijziging indeling ecostation vanaf 1 oktober 2022

Bij ecostation de Boeg verdwijnt de grofvuilcontainer. Hiervoor komen op De Hemmen twee nieuwe containers. Een container voor bankstellen en stoelen en een container voor bouw en sloopafval.

 • In de bouw en sloopcontainer kunt u bouwafval kwijt zoals:
 • isolatiemateriaal
 • trespa
 • houtwolcementplaten
 • stucloper 
 • zeil

Bij ecostation De Hemmen verhuist het tuinhout (C-hout) naar De Boeg.

Waarom?

Door het verwijderen van de grofvuilcontainer en het plaatsen van twee nieuwe containers kunnen we het afval nog beter scheiden.  

Voor particulieren

 • De Hemmen 99 en De Boeg 5 
 • Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.45 uur 
 • Zaterdag van 9.00 tot 14.45 uur

U kunt uw afval gratis inleveren

Bij de ecostations aan De Hemmen en De Boeg kunt u het meeste afval gratis kwijt. Om het betaalbaar te houden zijn wat huisregels opgesteld:

 • Lever uw afval bij het juiste ecostation in
 • Alleen voor inwoners van Smallingerland. Wij vragen uw legitimatiebewijs
 • Afval gescheiden aanbieden (voor ongescheiden afval krijgt u een rekening)
 • Scheid het afval alvast thuis voor een soepele doorgang op het perron
 • Maximaal 6 bezoekers op het perron
 • Zwarte grond, per adres per jaar 400 kilo gratis. Komt u daarboven dan kost dat € 0,08 per kilo + € 8,00 administratiekosten

Ondergrondse container

Woont u in het centrum, dan kunt u uw afval in een ondergrondse afvalcontainer kwijt. Voor een ondergrondse afvalcontainer heeft u een afvalpas nodig. Vraag deze pas aan op de Tussendiepen 78. Neem bij de aanvraag altijd uw ID-bewijs mee. Als u verhuist, kunt u de afvalpas laten liggen voor de volgende bewoner. Bedrijven betalen een borg voor de afvalpas.

Afvalpas verloren/gestolen of kapot

Bij verlies of diefstal kunt u een nieuwe pas ophalen. Een nieuwe pas kost € 25,-. Is uw pas kapot, dan krijgt u tegen inlevering van de kapotte pas, gratis een nieuwe pas. Haal de nieuwe pas op bij de Tussendiepen 78 in Drachten en neem uw ID-bewijs mee.

Asbest

Voor asbest gelden speciale regels. Doe bij het verwijderen van asbest altijd eerst een sloopmelding

Medicijnafval

Lever medicijnafval in bij uw apotheek of bij het ecostation aan De Boeg.

Zwarte grond wegbrengen

U kunt per adres (per jaar) 1 keer 400 kilo gratis 'zwarte grond' afleveren bij het ecostation aan De Hemmen. Komt u boven dit gewicht dan betaalt u daarvoor. Voor 2023 is dat € 0,08 per kilo en € 8,00 administratie kosten. Zo kunnen wij de schone grondverklaring en afvoerkosten weer betalen. Uw voordeel is dat u niet de kosten van de schone grondverklaring (circa € 300,00) betaalt. Deze kosten delen we nu met meerdere aanbieders.

Wat zien we als zwarte grond? Schone tuinaarde en zand. Maar ook als de tuinaarde of zand wortels, gras of ander groen afval bevat.

Grond hergebruiken

In plaats van grond of zand af te voeren, kunt u er ook voor kiezen om de grond/zand te hergebruiken. Bijvoorbeeld voor het ophogen van de tuin. Heeft u de grond of het zand hier zelf niet voor nodig? Vraag dan eens rond bij buren, familieleden of vrienden. Misschien kunnen zij de grond of het zand nog goed gebruiken. Tenslotte kunt u er ook nog voor kiezen om de grond of het zand aan te bieden op een site zoals Marktplaats of in Facebook-groepen voor tweedehands materialen. Vaak is er nog wel iemand te vinden die de grond of het zand graag wil hebben.

Andere onderwerpen