Identiteitskaart (ID-kaart)

LET OP: door drukte is de wachttijd voor een afspraak langer dan u van ons gewend bent. Maak daarom op tijd een afspraak. Dat moet ook voor het ophalen van uw identiteitskaart.

Een identiteitskaart vraagt u persoonlijk aan. Dit geldt ook voor kinderen. Maak hiervoor een afspraak bij de gemeente. Vijf werkdagen later kunt u uw identiteitskaart op afspraak ophalen in het gemeentehuis. Met een identiteitskaart reist u vooral binnen Europa. Jongeren tot 12 jaar hebben voor het aanvragen van een identiteitskaart toestemming nodig van alle gezaghouders. Geef toestemming met DigiD of vul het toestemmingsformulier (pdf) in.

Identiteitskaart aanvragen

Identiteitskaart ophalen

Kosten

Overzicht kosten identiteitskaart
  Kosten  Geldigheid 
18 jaar en ouder  € 68,-  10 jaar 
Jonger dan 18 jaar  € 36,-  5 jaar 
Spoedaanvraag  € 51,50 extra   

Meenemen

  • Alle geldige en verlopen paspoorten en identiteitskaarten die u heeft
  • Pasfoto die voldoet aan de eisen
  • Contant geld of een pinpas. U betaalt bij de aanvraag

Jonger dan 12 jaar

Jongeren tot 12 jaar hebben voor het aanvragen van een identiteitskaart toestemming nodig van alle gezaghouders. Kom samen met uw minderjarig kind naar het gemeentehuis voor de aanvraag. Geef als ouder(s) digitaal toestemming met DigiD of vul een toestemmingsformulier in. Na vijf werkdagen haalt uw kind de identiteitskaart zelf op. U (of iemand anders) mag natuurlijk mee bij het ophalen. 

Toestemming met DigiD

Geef toestemming met DigiD voordat uw minderjarig kind de identiteitskaart aanvraagt. Zorg dat de identiteitskaart binnen 3 maanden na het geven van de toestemming is aangevraagd. Na deze termijn vervalt de toestemming. U kunt voor meer kinderen tegelijk toestemming geven.

Toestemmingsformulier

Vul het toestemmingsformulier (pdf) in en ondertekenen het. Geef dit formulier met een kopie van uw identiteitsbewijs mee aan de ouder die meekomt bij de aanvraag in het gemeentehuis.

Spoedaanvraag

Doe een spoedaanvraag als u de identiteitskaart sneller nodig hebt. Een spoedaanvraag kost € 51,50 extra. Vraagt u de identiteitskaart voor 14.00 uur aan, dan ligt het document de volgende werkdag vanaf 8.30 uur voor u klaar. Maak ook voor het ophalen een afspraak.

Identiteitskaart kwijt

Identiteitskaart verloren of gestolen? Vraag bij de gemeente een nieuwe aan. Wij maken een vermissingsverklaring voor u op. U hoeft niet naar de politie.