Paspoort

Een paspoort vraagt u persoonlijk aan. Dit geldt ook voor kinderen. Maak hiervoor een afspraak bij de gemeente. Nadat u een nieuw paspoort heeft aangevraagd, kunt u een nieuwe afspraak maken om het paspoort op te halen. Zorg ervoor dat er minstens zeven dagen tussen deze twee afspraken zit, omdat het paspoort niet eerder klaar zal zijn.

Met een paspoort reist u de hele wereld over. Jongeren tot 18 jaar hebben voor het aanvragen van een paspoort toestemming nodig van alle gezaghouders. Geef toestemming met DigiD of vul het toestemmingsformulier (pdf) in.

Wilt u een paspoort aanvragen, maar heeft u nu geen Nederlands reisdocument? Bel dan met de gemeente op 0512 581 234.

Paspoort kwijt

Paspoort verloren of gestolen? Vraag bij de gemeente een nieuw paspoort aan. Maakt u uw afspraak online, kies dan voor de optie 'Paspoort aanvragen na verlies'. Wij maken een vermissingsverklaring voor u op. U hoeft niet naar de politie.

Paspoort aanvragen na verlies

Meenemen

Kom goed voorbereid op de afspraak. We nemen vingerafdrukken van u. Zorg daarom dat uw vingers goed schoon zijn. Daarnaast moet u een aantal zaken meenemen naar de afspraak:

  • Alle geldige én verlopen paspoorten en identiteitskaarten die u heeft;
  • Pasfoto die niet ouder is dan zes maanden en voldoet aan de eisen;
  • Contant geld of een pinpas. U betaalt bij de aanvraag.

Paspoort aanvragen

Paspoort ophalen

Jonger dan 18 jaar

Jongeren tot 18 jaar hebben voor het aanvragen van een paspoort toestemming nodig van alle gezaghouders. Kom samen met uw minderjarig kind naar het gemeentehuis voor de aanvraag.

Geef als ouder(s) of verzorger(s) digitaal toestemming met DigiD of vul een toestemmingsformulier in. Na zeven dagen haalt uw kind het paspoort zelf op. U (of iemand anders) mag natuurlijk mee bij het ophalen.

Toestemming met DigiD

Geef toestemming met DigiD voordat uw minderjarig kind het paspoort aanvraagt. Zorg dat het paspoort binnen 3 maanden na het geven van de toestemming is aangevraagd. Na deze termijn vervalt de toestemming. U kunt voor meer kinderen tegelijk toestemming geven.

Toestemmingsformulier

Vul het toestemmingsformulier (pdf) in en ondertekenen het. Geef dit formulier met een kopie van uw identiteitsbewijs mee aan de ouder of verzorger die meekomt bij de aanvraag in het gemeentehuis.

Spoedaanvraag

Doe een spoedaanvraag als u het paspoort sneller nodig hebt.Voor een spoedaanvraag moet u extra betalen. Vraagt u het paspoort voor 14.00 uur aan, dan ligt het paspoort uiterlijk twee werkdagen later vanaf 10.00 uur voor u klaar. Maak voor het ophalen van het paspoort een afspraak.

Kosten

Soort paspoort  Kosten Geldigheid
18 jaar en ouder € 83,00 10 jaar
Jonger dan 18 jaar € 63,00 5 jaar
Zakenpaspoort     € 83,00 10 jaar
Tweede paspoort  € 83,00 2 jaar
Vluchtelingenpaspoort € 63,00 maximaal 5 jaar
Vreemdelingenpaspoort   € 63,00 maximaal 5 jaar
Spoedaanvraag € 57,00  

Voor een tweede paspoort gelden speciale voorwaarden. Kijk daarvoor op Rijksoverheid.